Zonder voorbehoud bieden op een woning

06-02-2024

Zonder voorbehoud bieden op een woning? Kan dat? Een vraag die we bij Pointer Advies vaak krijgen. Om de kans op een geaccepteerd bod te vergroten, willen heel veel mensen zonder voorbehoud bieden op een woning. Dat is mogelijk, maar je loopt wel een groot financieel risico.

Je kunt als koper zonder voorbehoud bieden op een woning. MAAR, als er geen akkoord komt op je financieringsaanvraag, moet je alsnog de koop ontbinden. Dit gaat meestal door het betalen van een waarborgsom. 10% van de koopsom is heel gebruikelijk.

Met het uitbrengen van een goed bod, maak je naast de prijs nog een aantal extra afspraken met de verkopers voordat je naar de notaris gaat en echt eigenaar wordt. Deze afspraken kunnen bijvoorbeeld zijn: 

 1. Een voorbehoud van een minimale taxatiewaarde.
  Wanneer je een bod hebt gedaan, wordt meestal daarna de woning nog getaxeerd. De hoogte van de hypotheek kan in veel gevallen tot maximaal de getaxeerde waarde. Zeker als je besluit om te overbieden kan dit betekenen dat je zelf extra spaargelden nodig zult hebben om de financiering rond te krijgen.
 2. Een voorbehoud van een bouwkundige keuring.
  Je hebt waarschijnlijk een rondleiding door de woning gehad, maar je wilt de bouwkundige staat laten raadplegen door een expert. Je kunt afspreken dat je het koopcontract kan ontbinden wanneer uit de bouwkundige keuring blijkt dat eventuele direct noodzakelijke kosten te hoog uitvallen.
 3. Een voorbehoud van financiering.
  De meeste mensen hebben een hypotheek nodig om de koopsom te betalen. Een financiële instelling beoordeeld de bestendigheid van je inkomen, de kwaliteit en bijzonderheden van het aan te kopen pand en je financiële situatie. Een financiële instelling wil voor de beoordeling het getekend koopcontract met alle afspraken inzien. Krijg je geen akkoord op je hypotheekaanvraag dan zorgt een voorbehoud van financiering dat je het koopcontract kan ontbinden.

  Deze drie afspraken zijn de meest voorkomende. In samenspraak met de verkoper kunnen er altijd nog andere afspraken worden gemaakt zoals de bijkoop van roerende zaken, het herstellen van een bouwkundig mankement of het regelen van een vergunning en dergelijke.

  Wil jij bieden op een woning zonder voorbehoud van financiering? Bij Pointer hebben we mogelijkheden om dit financiële risico te verkleinen.

  Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met ons op.

  Vestiging Lansingerland
  Spoorhaven 54
  2651 AV  Berkel en Rodenrijs

  Vestiging Rotterdam
  Schiekade 830
  3032 AL  Rotterdam

  Vestiging Zeeland
  Drakensteynlaan 22
  4371 TG  Koudekerke