Hypotheekrente meeverhuizen is mogelijk

06-02-2024

Kan ik mijn hypotheekrente meenemen? Een vraag die wij vaak krijgen. In veel gevallen kan dit wel. Het is afhankelijk van de voorwaarden van de geldverstrekker. Het is verstandig om dit van te voren goed uit te zoeken, want de hypotheekrente bepaalt uiteindelijk jouw leencapaciteit en dus ook jouw nieuwe maandlasten.

In de praktijk komen we regelmatig tegen dat vooral in het verhuisproces van de geldverstrekker de verhuisvoorwaarden van de rente in de weg zitten. Zo kan het zijn dat bijvoorbeeld de oude woning al verkocht moet zijn, dat een overbruggingsfinanciering juist wel of niet kan, of dat het maximaal mee te nemen bedrag een maximum heeft. Wanneer de mee te nemen rente nog maar kort vast staat, wordt er vaak door de geldverstrekker een rentekorting gegevens op de nieuwe hypotheekrente.

Wanneer jij nu een hypotheek met nationale hypotheekgarantie hebt, houd er dan rekening mee dat jouw renteklasse zal worden aangepast. Hebben jij en je partner allebei een eigen huis en gaan jullie nu samen één woning kopen? Houd er dan rekening meer dat jullie slechts van één geldverstrekker de hypotheekrente kunnen meenemen. 

In veel gevallen kan de hypotheekrente meeverhuist worden. Maar ga hier dus niet blind van uit. Financiële instellingen hebben verschillende verhuisvoorwaarden. Het kan zijn dat er een verhuisfaciliteit in jouw huidige offerte staat, maar daarmee ben je er nog niet. Wij kennen de geldverstrekkers en kunnen je over de voorwaarden informeren.

Het is prettig om de antwoorden op vragen over het meeverhuizen van je hypotheek en andere vragen te weten voordat je op huizenjacht gaat. Vragen die kunnen spelen zijn bijvoorbeeld:

  1. Is de huidige woning al verkocht en zijn de ontbindende voorwaarden al voorbij?
  2. Wordt de huidige woning eerder geleverd, hoe lang blijft je verhuisrente staan?
  3. Hoe lang staat het rentecontract nog vast en is rentemiddeling of renteverlenging mogelijk?
  4. Samenwonende partners gaan uit elkaar, kan het rentecontract gesplitst worden?
  5. Kan de nieuwe hypotheek weer met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) worden gesloten?

Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met ons op.

Vestiging Lansingerland
Spoorhaven 54
2651 AV  Berkel en Rodenrijs

Vestiging Rotterdam
Schiekade 830
3032 AL  Rotterdam

Vestiging Zeeland
Drakensteynlaan 22
4371 TG  Koudekerke