Energielabel bepaalt de leencapaciteit

06-02-2024

Hoeveel kan ik lenen in 2024? Een vraag die we regelmatig krijgen. Een belangrijke factor is het energielabel. Die bepaald tegenwoordig steeds meer je leencapaciteit. Hoe hoger het energielabel, hoe beter je leencapaciteit. En dat kan zelfs oplopen tot 50.000 euro bij een A+++ woning.

Er zijn veel factoren die invloed hebben op jouw leencapaciteit. Zoals de bestendigheid van jouw inkomen, de hypotheekrente, jouw hypotheekverleden en eventueel bijkomende lasten van de woning die jij koopt, zoals bijvoorbeeld erfpacht. Sinds 2024 is er daar het energielabel als een extra component bij gekomen.

Ben jij geïnteresseerd in een nieuwe woning? Kijk dan of er al een energielabel aanwezig is en tot wanneer deze geldig is. Een duurzamere woning scheelt in energielasten. De besparing die de verduurzaming van een woning oplevert, kan worden bijgeteld bij jouw leencapaciteit. De onderstaande tabel heeft dat goed weer.

 Financiële instellingen creëren mogelijkheden om verduurzaming mogelijk te maken, zoals een ‘energiebespaarbudget’ of een ‘verduurzamingslening’. Vaak is het mogelijk om later een extra rentekorting te ontvangen als het label van jouw woning is verbeterd. Vergeet dus niet om na de verduurzaming van jouw woning (zoals isolatie of nieuwe zonnepanelen een nieuw energielabel te laten maken. 

In de eerste plaats zal verduurzaming extra wooncomfort opleveren. Daarnaast zal het energielabel van jouw woning in de toekomst een belangrijkere rol gaan spelen in de belastingen die jij over jouw woning moet betalen.

Naast een hypothecaire lening zijn er meer financiële mogelijkheden om je te kunnen helpen met het verduurzamen van jouw woning. 

Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met ons op.

Vestiging Lansingerland
Spoorhaven 54
2651 AV  Berkel en Rodenrijs

Vestiging Rotterdam
Schiekade 830
3032 AL  Rotterdam

Vestiging Zeeland
Drakensteynlaan 22
4371 TG  Koudekerke